woensdag 14 september 2011

de tragedies van Afrika

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-14879401

Eergisteren werden we opgeschrikt door vreselijke verhaal van de slump (sloppenwijk) Sinaï - tragedie, waarbij waarschijnlijk meer dan 100 mensen levend verbrand zijn vanwege lek in een oliepijp. Onder andere een "creche" met zeker 20 kindertjes is van aardbodem verdwenen, toen olie vanuit de pijplijn tussen Nairobi en Mombasa in een lokaal riviertje stroomde en mensen met emmertjes probeerden om olie op te vangen om zo een zakcentje bij te verdienen. Totdat iemand (die het vast niet meer kan navertellen) een cigarettepeuk weggooide in de rivier, waarna de heleboel ontplofte en in brand vloog.... Met vele doden en gewonden tot gevolg.

En dit was niet de eerste keer dat dit is gebeurd! Een radioreporter van de populairste radiozender in Nairobi (Classic FM) vroeg zich af hoe mensen zo dom kunnen zijn (zelfs als je arm bent): "Are we just poor or are we poor in our minds?" (zijn we gewoon arm, of zijn we arm in ons hoofd?)

En om het verhaal even rond te breien, was dit nu juist de plek waar ik een week geleden naar het lagere schoolproject van Maryke Beckman, van Chiel zijn werk, was gegaan! De rivier stroomt nl langs de school....! Of er schoolkinderen zijn vermist, verbrand of gewond weet ik niet, maar gelukkig is de school zelf niet getroffen.

Geen opmerkingen: