zondag 20 november 2011

time flies when you are having fun

ja, de tijd vliegt, al weer een maand om en het is druk druk druk. Zaten we een half jaar geleden nog met onze vrienden en familie aan de borrel op het scheveningse strand, nu zijn we druk bezig om house warming party te organiseren.

Eindelijk zijn we dan verhuisd (eind oktober) en gelukkig (mede dankzij behulpzame ouders) nu ook aardig op orde. Er moeten nog een paar dozen worden uitgepakt, maar dat zijn de minder belangrijke spullen (bankmapjes, wat boeken, ed).

Het huis bevalt goed (wat went dat snel!) en al zijn er nog een paar kleine dingen in huis die het niet goed doen (zoals in veel nieuwe huizen), op zich is het een prachtig huis, op mooie lokatie en als over een paar maanden onze tuin ook flink aan het dichtgroeien is, zitten we er echt heel mooi bij.
We hebben 5 slaapkamers, 1 voor ons, 1 voor tobias, 1 is logeerkamer, 1 is studeerkamer en 1 (begane grond) is TV/speelkamer (met slaapbank voor als er extra gasten zijn). Ook hebben we 3 badkamers, grote keuken, woonkamer, eetkamer en een washok + volledig zelfstandig SQ (=servants quarters, met 2 slaapkamers (een is momenteel opslaghok), douche/wc en klein keukentje).
Michiel zijn moeder was onze eerste gast, en dat beviel wel geloof ik. Mijn ouders zijn overigens ook al geweest, van half oktober tot eind oktober, maar die sliepen nog met ons in het (letterlijk) oude huis.

De auto is er nog steeds niet, maar sinds 2,5 week rijden we in het kleinste koekblikje van Nairobi rond (te leen van Toyota) en zijn we eindelijk mobiel. We hebben dus ondertussen ook een chauffeur, die in het begin beetje aan het koekblikje moest wennen, maar ondertussen het een ideale auto vindt, want we passen overal tussen (vooral omdat de rest van Expat wereld in dikke SUV's rijdt) en in een drukke stad als Nairobi heeft dat echt zijn voordelen.

Met mijn kiswahili les vordert het ook al aardig, ik begin het hier en daar al wel wat te verstaan en dat is wel heel leuk. Als ik er nog wat meer tijd en energie in stop, spreek ik het over een paar maanden echt goed. Vraag is even of ik die tijd en energie heb....

Helaas ben ik eind okt/begin nov behoorlijk ziek geweest, rare infectie gehad, waarschijnlijk door verminderde weerstand. Opeens gingen allerlei kleine huis/tuin&keuken wondjes niet meer van zelf dicht, maar enorm ontsteken en kreeg ik hele opgezette (ontstoken) klieren onder mijn oksel. Na heftige anitibiotica kuur is dat nu weer weg, maar het was wel beetje eng. Gelukkig een goede dokter gevonden en die heeft mijn bloed nalaten kijken, en e.a. op kweek gezet en toen bleek het een vrij onschuldige bacterie te zijn. Kans is ook dat Tobias me had aangestoken. Veel in bad en handen wassen met detol (voor ons allemaal, maar vooral voor tobias die elke dag in de modder zit te rommelen) was het belangrijkste advies van de dokter. Gelukkig gaat het nu beter met me.

En dat moest ook wel, want ik had ook nog een consultancy opdracht lopen. Daarvoor ben ik afgelopen week naar Lagos in Nigeria geweest, waardoor Tobias en Michiel samen moesten rooien. Dat ging gelukkig met hulp van Rosa (onze hulp) en Bernhard (onze chauffeur) goed.
Tja, nigeria, wat kan ik erover zeggen....:


het is veel rijker dan Kenia, veel meer mensen dan in kenia (alleen in lagos al 8 miljoen, in totaal meer dan 100 miljoen). Zijn de mensen in Kenia wat gemoedelijk en rustigjes aan, in Nigeria is men over het algemeen assertiever (en vaak ook aggressiever!) en ook actiever. Verschil tussen arm en rijk is enorm. Het land is ook heel erg duur. Beetje leuk wonen (appartement) kost je daar zo 50.000-100.000 EUR per jaar.

Ik heb heel hard gewerkt, van sochtends 8 (soms nog eerder, door tijdverschil was ik eerste dag heel vroeg op) tot savonds laat, paar uur slapen en weer verder. Heb nu het hele management team ontmoet, w.o. ook de CEO. Dat klikte goed (met hele team overigens) en we hebben paar flinke sessies gedaan om top van het bedrijf (er werken ruim 900 mensen in 4 landen) te herstructureren, want we willen een separaat hoofdkantoor gaan creeeren.

Tevens hebben ze mij de baan van Directeur HRM (en facility management) aangeboden. Ik heb officieel nog niet geaccepteerd, wacht het aanbod nog even af. Kans dat ik het accepteer is groot, maar het wordt wel heel hard werken daardoor. En veel reizen, in elk geval vanaf januari elke maand naar Nigeria en ook naar Sudan en Ghana en Uganda waarschijnlijk. Dus veel tijd om Kiswahili te leren, bestuur van de NL school te doen (pfff, ja had ik misschien toch nog even over moeten nadenken) en blog te schrijven zal er dan niet meer overblijven.


Tot slot zijn we ook hier met sinterklaas bezig. Hij komt 3 december op school langs en tobias heeft vrijdag voor het eerst zijn schoen mogen zetten, want we hadden gehoord dat de sint een paar pieten met het vliegtuig naar Kenia had gestuurd. Tobias vindt het wel heel byzonder dat Sinterklaas helemaal naar kenia komt en hij vindt het niet eerlijk dat de Keniaanse kinderen geen kadootjes krijgen, terwijl zij juist zo arm zijn... Ook moet sint wel heel rijk zijn, dat hij al die kadootjes kan betalen, hoe doet hij dat vroeg hij zich pas al af.... Vandaag heb ik met tobias pepernoten gebakken. vanaf as week komt er een sinterklaas winkeltje op school, waar de ambassade gevulde speculaas, chocoladeletters, en pepernoten verkoopt, die zijn geimporteerd uit Nederland.


Maar omdat het hier elke dag lekker warm is, is het wel raar om met sinterklaas bezig te zijn. Zelfs de kerst komt er al aan en alle winkel centra hebben nu grote (plastic) kerstbomen staan en er wordt "jingle bells" gespeeld door luidspeakers in de supermarkt. Buiten is het gewoon 25 graden. Hele rare ervaring. 

Voor iedereen die het nog niet wist, 18 december vliegen tobias en ik terug naar NL voor vakantie van 3 weken. Michiel komt op 23 december aan en 4 januari vliegen we (via Italie, waar we nog een paar nachtjes bij chiel zijn vader logeren) terug naar Kenia. Het zou erg leuk zijn als we jullie tussen 29e en 4e eventjes zien. Op 21/22/23 dec zijn tobias en ik trouwens in Den Haag en van 29 dec - 4 januari logeren we in Amsterdam in appartement van Michiel zijn vader. Dus laat svp weten of jullie er ook zijn, dan spreken we wat af!