zondag 21 augustus 2011

Het dagelijks leven in Kenia

Sinds laatste posting zijn er al weer zoveel dingen gebeurd. Morgen is de grote dag, dan gaat Tobias hier voor het eerst naar school. Spannend! Gelukkig zijn de afgelopen 1,5 week niet ongemerkt voorbij gegaan. Tobias heeft veel vriendjes op bezoek gehad, we zijn gaan bowlen en suikerspinnen eten in de Village Market (sjieke mall), Tobias heeft eindeloos gespeeld in de tuin.

Vooral alle beestjes in de tuin vindt hij prachtig. Met Bonny hagedissen en gekko's zoeken, hij heeft zelfs al 2x een cameleon gevangen (en na dag of 2 weer vrij gelaten). Ook spinnen, sprinkhanen, duizendpoten, kevers (hoe groter hoe mooier) en vlinders hebben Tobias' onverdeelde aandacht. En elke avond voordat hij gaat slapen maakt hij een avondwandeling (in het donker) met Michiel om glimwormpjes en krekels te zoeken.

Tobias zijn cameleon

Verder ben ik ondertussen dikke vriendinnen met Rosa. Haar zus, Miriam werkt bij een echtpaar uit Nieuw-Zeeland, wat hier een straatjongens project heeft opgezet en runt. Bij hen werkt een Nederlandse psychologe die met een Keniaan getrouwd is en 3 kindjes heeft. Het oudste jongetje is ruim 3 jaar, en daar zijn Tobias en ik maandagmiddag geweest om te spelen (met dank aan Miriam die ons bij elkaar had gebracht).

Donderdag waren we bij Tessa (Engelse, getrouwd met Kennedy, Keniaanse hoogleraar) en hun 2 kindjes, Daniel (1,5) en Timothy 4,5 jaar oud. Zij wonen tijdelijk in een apartementje bij een boerderij in buitenwijk van Nairobi. Dat bezoekje was ook heel leuk, want er waren net geboren biggetjes, kleine konijntjes om te aaien, koeien, geiten, ganzen, kippen en honden. Genoeg dieren voor Tobias. En een paar hele mooie bomen om in te klimmen. Ook jolanda had trouwens jonge konijnen en boodt ons er al eentje kado aan maandag. Daar moeten we maar eens over nadenken, want Tobias vindt de konijntjes erg lief, maar wat doen we met het konijn als we over 3-4 jaar terug naar NL komen?

Vandaag waren Bonny (een van onze bewakers) met zijn 6 jarig dochtertje Theresa en zijn vrouw Elisabeth op bezoek bij ons. De kinderen hadden veel lol samen, samen in tuin rommelen en koekjes bakken. De vrouw van Bonny vertelde dat ze graag een winkeltje in 2e hands kleding zou willen beginnen. Ik heb haar wat tips gegeven en gezegd dat als ze het echt graag wil, ze een businessplan moet maken zodat ze eventueel een lening (micro krediet) zou kunnen krijgen. Lijkt me leuk om vrouwen die een eigen bedrijfje willen starten daarmee te helpen, doe ik toch nog wat nuttigs met mijn bedrijfskunde studie. (En ik voelde me toch al een soort Maxima met die chauffeurs, bewakers, en huishoudelijke hulp 5 dagen per week, dus dan maar "maxima all the way").
 
Tobias op schommel met theresa, bonny duwt.

Dus we vervelen ons niet. Vervoer gaat nu nog met auto met chauffeur van chiel zijn werk (bij die auto's moet je je trouwens niet te veel voorstellen, meeste zijn toyota's station, waarbij 1 auto behoorlijk oud is met soort bekleding van jute zakken. Echter, binnenkort krijgen we onze eigen auto, een Toyota Landcruiser Prado 4x4, dan kunnen we zelf ons gelukt op de weg hier gaan beproeven :((( (Want ze rijden hier als gekken!) Maar dat betekent ook meer flexibiliteit en bijvoorbeeld mogelijkheid om Nairobi National Parc te gaan bezoeken. Dat lijkt me geweldig....!

Maar er zijn ook ongemakken:
Zo hadden we geen goed werkende douche/badkraan, warm water kwam er druppelsgewijs uit, druk was ongeveer 0, waardoor je na 1,5 uur wachten nog slechts 3-4 cm (lauw-) warmwater in je bad had, over douchen zullen we het maar niet hebben. Als we dus in bad wilden, moesten we steeds van de boiler in de keuken water tappen met emmers en dan een bad vullen, waarna we (achter elkaar of met z'n allen tegelijk) in bad moesten. Een keertje is dat niet erg, maar op een gegeven moment ben je dat echt zat! (Zeker als Tobias dan ook nog moeilijk gaat doen dat hij niet in bad wil...). Dus nu via de huisbaas maar eens een loodgieter laten langskomen. Die had vrij snel het probleem opgelost, binnen uurtje kwam er flink water uit zowel kraan als douche, jippee!
Maar die avond, toen ik dacht: "nu ga ik eens even lekker in bad!", kwam er nog steeds een flinke straal uit de kraan, maar wel IJSKOUD! pfff. Dus huisbaas ge-SMSed, hij zou wat gaan regelen (wat precies was dan wel de vraag). De volgende ochtend (zaterdag) om 9 uur stonden opeensloodgieter én electricien op de stoep, net toen Michiel voor mij (ja, weer via de kraan in de keuken) een lekker badje had gemaakt. Ik dacht toen, stik er maar even in, en chiel was zo lief om ze met koekjes en koffie in de tuin bezig te houden, waar ze half uurtje hebben gewacht totdat ik mijn haar had gewassen (hoog nodig) en even lekker had gepoedeld. Die electricien was trouwens een goeie vent, want anderhalf uur later was de boiler warmer dan ooit en nu kunnen we eindelijk lekker in bad en ook redelijk goed douchen. Een luxe die we nu echt waarderen. :)
Echter, waterdruk in het algemeen is momenteel slecht in Nairobi, waardoor wasmachine het niet doet, en we daar weer met emmers water lopen te slepen. Waarom? Te kort aan water? Nee, het heeft flink geregend afgelopen dagen. Maar men is aan het voorbereiden (3 weken lang!) op grote Trade Fair voor Oost Afrika hier, dus moet de stad er piekfijn uitzien voor al die EU handelsmissies ed, die hierheen komen. En daarom worden alle plantsoenen flink bewaterd, en krijgen de huishoudens dus minder water....
Donderdag wilden Tobias en ik nog even koekjes bakken voordat we naar Tessa gingen, valt net op moment dat koekjes de oven in moeten de stroom weg.... Dag koekjes!
Tja, dat is even wennen, al zullen bovenstaande problemen in ons nieuwe huis worden opgelost, omdat we daar extra stroom opslaan en goede pomp hebben tussen watervoorziening en ons huis. Maar goed, het heeft ook wel zijn charmes om met kaarsjes aan en een lamp die op zonne-energie werkt een boek te lezen, ipv TV en electra...

As week is er een receptie op de ambassade, er schijnen NL 2e kamerleden langs te komen. Michiel en ik zijn uitgenodigd. Maar eens kijken wat er aan die kant van het spectrum gebeurt. Ik had 3 nieuwe cocktailjurkjes gekocht bij Zara voordat ik naar Kenia vertrok, zijn ze toch nog ergens goed voor....